top of page
Yazarın fotoğrafıB U S R A K O L L A K

Gururla Sunar : Senaryo Planlama 


Senaryo Planlama için iki varsayımsal şirket kurdum. Bunlardan ilki bir restoran, diğeri ise bir sağlık şirketi diyebiliriz. Detayları sizinle paylaşayım. Sonra bu iki örnek üzerinden çalışmaları sürdürelim.


Şirket 1: HealthTech Solutions

“Sağlık teknolojisi ürünleri ve hizmetleri geliştiren bir şirket. 2015 yılında kuruldu, sektörde yeni sayılır, yenilikçi ve hızla büyümekte. Giyilebilir sağlık cihazları ve AI destekli tanı sistemleri satışı yapıyor. Hedef pazarında hastaneler, sağlık kuruluşları, akıllı saat ve sağlık takibi cihazı üreticileri var.”


Şirket 2: Gourmet Garden

“Yerel pazarda köklü bir restoran, aile işletmesi. Organik malzemeler ile sağlıklı yemekler sunma konusunda bilindik. 2005 yılında açıldı, orta büyüklükte, müşteri deneyimi ve kaliteye odaklanmış. Hedefi müşterilere en taze ve sağlıklı yiyecekleri sunarak yerelde tercih edilen bir mekan olmak.”


Senaryo Planlama, birden fazla gelecek senaryosu oluşturmak ve analiz etmek için kullanılan stratejik bir yöntemdir. Bu yaklaşım, yeni bilgiler geldikçe ayarlanabilen esnek stratejiler geliştirmesine yardımcı olur. 

Yukarda benim kurduğum iki farazi şirket için senaryo matrisi oluşturacağız…(Farazi kelimesini seviyorum ve her fırsatta kullanıyorum.😁) Senaryo matrisi, gelecekte karşılaşılabilecek farklı olasılıkları analiz etmek için kullanılan bir araçtır. Anahtar belirsizlikleri ve değişkenleri tespit etmek en kritik noktalardan. Bu belirsizlikleri iki eksen üzerinde konumlandıracağız ve 4 farklı senaryo oluşturacağız. Son olarak da her senaryoyu olası olaylar çerçevesinde geliştireceğiz. Tabiki ben bu örneklem için iki anahtar belirsizlik yazdım ne kadar çok o kadar derin bir çalışma.😉 Peki, bu bizim ne işimize yarayacak? İlk önce şirketimizi tanımamıza yarayacak. Olası riskler ve fırsatlar hakkında daha geniş bir perspektif sunacak. Beklenmedik değişiklikler karşısında proaktif stratejiler geliştirmemizi sağlayacak. Ve bunları yazabiliyorsak aslında beklenmedik olaylar olmayacaklar artık…

İlk şirket için senaryo matrisini oluşturalım…

Belirsizlik 1: Teknolojik İlerleme ( Hızlı - Yavaş)

Belirsizlik 2: Sağlık Düzenlemeleri ( Esnek - Katı)


X

Esnek Sağlık Düzenlemeleri

Katı Sağlık Düzenlemeleri

Hızlı Teknolojik İlerleme

Senaryo 1: Teknoloji Destekli Büyüme

Senaryo 2: Yenilikçilik

Yavaş Teknolojik İlerleme

Senaryo 3: Yavaş Gelişim

Senaryo 4: Geleneksel Sağlık Sistemi

Matrisi kabaca oluşturduk, yine de üzerinde uzunca düşünmem gerekti. Senaryoları açalım bakalım… ( Keşke bu kısmı interaktif bir şekilde yapabilseydik daha verimli ve eğlenceli olurdu.)


Senaryo 1 - Teknoloji Destekli Büyüme

Bu senaryodaki olası olay ne olabilir? Yeni sağlık teknolojilerinin hızla benimsenmesi, esnek sağlık düzenlemeleri olduğu için daha az düzenleyici engel. Bunun sonucunda artan sağlık hizmetleri verimliliği.

Bu nasıl bir tepki verebiliriz şirket olarak? Yenilikçi sağlık teknolojilerine yatırım yaparız, pazara hızlı girebiliriz. AR-GE faaliyetlerimizi artırırız.

Senaryo 2 - Katı Düzenlemelerde Yenilikçilik

Olası Olay? Yenilik yapacağız ama onay sürecinde takıldık kaldık. Yüksek uyum maliyetleri belimizi bükecek dahası onay için bir sürü kriterlere uğraşmak zorundayız.

Tepki? Sağlık düzenlemelerinde uyumu sağlamak için kaynak ayırmalıyız… Sürdürülebilir ve güvenlik odaklı stratejiler geliştirmeliyiz. Ar-ge ve uyum süreçlerini optimize etmeliyiz. Bu senaryo bizi uğraştıracak gibi görünüyor. 

Senaryo 3 - Yavaş Gelişim

Olası Olay? Teknolojik yeniliklerin yavaş ilerlemesi ya da neredeyse ilerlememesi, düşük düzenleyici engeller, stabil sağlık hizmeti pazarı bizi bekliyor. 

Tepki? Mevcut ürün ve hizmetleri geliştirme, müşteri sadakat programlarını güçlendirme ve operasyonel verimliliği artırma üzerinde çalışabiliriz. 

Senaryo 4 - Geleneksel Sağlık Sistemi

Olası Olay? Yenilikler sınırlı, sağlık düzenlemeleri katı, maliyetler yüksek yani geleneksel sağlık hizmetlerinin devam etmesi durumu.

Nasıl bir stratejik tepki verelim? Temel ürünlere ve hizmetlere odaklanırız, maliyetleri minimize ederiz, sağlık düzenlemelerine uyum sağlarız, geleneksel pazarda rekabet avantajı sağlayacak stratejiler üzerinde çalışırız. O başka bir çalışma olacaktır. 

Buraya kadar yaptık, bitti sanıyorsanız henüz bitmedi 🤓Her bir senaryo için eylem planları detaylandırılmalı. Son olarak erken uyarı göstergelerine bakalım…


Bu çalışmada zayıf sinyaller neler olabilir? 

  • Yeni sağlık teknolojilerinin benimsenme oranları

  • Var ise yasal değişiklikler

  • Müşteri geri bildirimleri ( müşteriler zayıf veya kuvvetli her zaman sinyal verir. )

  • Pazar dinamikleri sürekli takip edilmeli ve düzenli rakip analizleri yapılmalı. Bu sektör için 6 ay geçirilmemeli.(Bence)  

Bu çalışma örneğini bu şekilde sonlandırmadan önce değinmek istediğim birkaç şey var… 

İki anahtar belirsizlik üzerinden, dört senaryoluk bir senaryo matrisi oluşturduk… Tabiki sadece iki anahtar belirsizlik üzerinden ilerlemek çok sağlıklı olmayacaktır. Pazar rekabeti ( düşük- yüksek) ve tüketici güveni (düşük- yüksek) de şimdi aklıma gelenlerden. Ne kadar çok anahtar belirsizlik o kadar derin bir analize götürür bizi. Fakat bu bize bir sürü senaryo olarak dönecektir. Gerçekten onlarca senaryo ile uğraşmak mantıklı olacak mıdır? Harcadığımız onca vakte değer mi? 

Bu detayları bir sonraki yazıda Gourmet Garden restoranı üzerinden anlatacağım. 


Comments


bottom of page